Showing posts with label AMCAT. Show all posts
Showing posts with label AMCAT. Show all posts

Sunday, 25 January 2015

Problems on Time and Work asked in various placements

Time & Work:

Work = Men x Days

(M1 D1 T1 E1)/W1 = (M2 D2 T2 E2)/W2

Where M1, M2 = Men
            D1, D2 = Days
            T1, T2 = Time
            E1, E2 = Efficiency


1) 25 men complete a work in 25 days. In how many days one man do the same work?
a) 225
b) 625
c) 125
d) None

Ans: 625

2) A fisherman catch the 5 fishes in 5 days. In how many days 10 man catch 10 fishes?
a) 3
b) 4
c) 5
d) 6

Ans: 5

3) 40 men complete a work in 30 days. All men started work after every 10 days 5 men were left. In how many days the total work completed?
a) 4
b) 5
c) 6
d) 7

Ans: 6

4) 40 men complete a work in 150 days after 10 days 30 members join to them. In how many days the total work should be completed?
a) 20 days
b) 30 days
c) 40 days
d) 80 days

5) A Contract is to be completed in 46 days and 117 members set to work, each work in 8 hours, after 33 days 4/7 of the work is completed. How many additional may be employ. So that the work may be completed in time. Each man working 9 hours a day.
a) 81
b) 91
c) 27
d) 9

Ans: 81

6) 5 men (or) 9 women complete a work in 19 days. In how many days 3 men and 6 women complete the same work?
a) 10 days
b) 15 days
c) 20 days
d) 30 days

Ans: 15 days




Problems on Permutations and Combinations asked in various placements


1) In how many ways can the team members be arranged for the team picture if all the males are always together and if the team comprises of 7 males and 6 females?
  a) 13!
  b) 7! 7!
  c) 7! 6!
  d) 14!

2) A written exam consists of 6 questions with the answer options as yes/no/none. In how many ways can the examinees select the answers?
  a) 6P3 ways
  b) 6C3 ways
  c) 3C1. 3C1. 3C1. 3C1. 3C1
  d) (3C1)^6

3) In a quiz competition, the host asked a question provided three possible answers. What is the probability that the snswer choice which Rohit selects for a question is wrong?
  a) 1/3
  b) 1/2
  c) 3C1 * 3/2
  d) 2/3

4) Probability of one of the power plants over heating is 0.15per day and the probability of failure of the backup cooling system is 0.11. If these events are independent, what is the probability of "big trouble"(i.e. both events taking place)?
  a) 0.35
  b) 0.0185
  c) 0.0165
  d) 0.26

5) There are 5 letters and 5 addressed envelopes. The number of ways in which all the letters can be put in wrong envelope are?
  a) 119
  b) 44
  c) 59
  d) 40

6) Tickets numbered 1 to 20 are mixed up and then a ticket is drawn at random. what is the probability that selecting multiple of 3 or 5?
  a) 9/20
  b) 7/20
  c) 1/4
  d) None

7) A bag contains 2 red, 3 green and 2 blue, 2 balls are drawn at random. Probability that none of the balls drawn is blue?
a) 2/5
b) 10/21
c) 11/21
d) 9/21

8) Two dice are thrown simultaneously, what is the probability of getting two numbers whose product is even?
a) 1/4
b) 7/36
c) 3/4
d) none

9) From a pack of 52 cards, two cards are drawn together at random. What is the probability that both the cards are being kings?
a) 1/15
b) 25/37
c) 35/256
d) 1/221

10) In how many can a group of 5 men and 2 women be made out of a total of 7 men and 3 women?
a) 63
b) 62
c) 31
d) 30

11) A box contains 2 white balls, 3 black balls and 4 red balls. In how many ways can 3 balls be drawn from the box, if at least one black ball is to be included in the draw?
a) 32
b) 64
c) 33
d) 61








Saturday, 24 January 2015

Problems on H.C.F and L.C.M asked in various placements


--> H.C.F = (H.C.F of Numerators)/(L.C.M of Denominators)

--> L.C.M = (L.C.M of Numerators)/(H.C.F of Denominators)

--> Two numbers are said to be co-primes. If their H.C.F is 1.

--> The product of Least powers of common prime factors gives H.C.F.

--> The product of highest powers of all the factors gives L.C.M


1) The LCM of 26 x 32 x 5 x 7, 23 x 35 x 7 and 2 x 34 x 5 is:
  a) 26 x 35
  b) 26 x 35 x 5
  c) 26 x 35 x 7
  d) 26 x 35 x 5 x 7

2) What is the LCM of 3, 2.7 and .09?
  a) 0.27
  b) 2.7
  c) 27
  d) 2700

3) Find the number to be multiplied by (-6)(-1). so as to get (-8)(-1) as the product?
  a) 3/4
  b) -(3/4)
  c) 4/3
  d) -(4/3)

4) What is the value of the expression 3√(√0.000729)?
  a) 0.03
  b) 0.3
  c) 3
  d) 0.27
  e) 0.027

5) What is the value of (33 * 812 * 20)/(95)?
  a) 0
  b) 3
  c) 1/3
  d) None of the above

6) what is the H.C.F 23 x 32 x 5 x 74, 22 x 35 x 52 x 76 and 23 x 53 x 72
  a) 980
  b) 840
  c) 740
  d) 540






Tuesday, 6 January 2015

AMCAT Quantitative ability Papers 2015 with Answers


Quantitative Ability Question Paper 2015

Latest AMCAT practice papers: Download Now

1) Find the number to be multiplied by (-6)-1. so as to get (-8)-1 as the product?

a) 3/4
b) -(3/4)
c) 4/3
d) -(4/3)

2) Abu company provides taxi for call center employees. The company has 7 Taveras. 5 Qualis. 6 Innovas and few small cars. If Tavera makes one fourth of the total fleet, how many small cars are there in the company?

a) 12
b) 7
c) 6
d) 10

3) If log5 = 0.69897, find the value of log500.

a) 2.7
b) 2.6
c) 1.7
d) 1.6

4) (173 * 175/2 * (173)3/2) * (175)3/35 * (176)1/7)-1=

a) 1751/7
b) 1743/7
c)175
d)1

5) What is the value of the expression 3√(√(0.000729))?

a) 0.03
b) 0.3
c) 3
d) 0.27
e) 0.027

6) A written exam consists of 6 questions with the answer options as yes/no/none. In how many ways can the examinees select the answers? 

a) 6P3 ways
b) 6C3 ways
c) 3C1. 3C1. 3C1. 3C1.3C1
d) (3C1)6

7) The LCM of  26 x 32 x 5 x 7.23 x 35 x 7 and 2 x 34 x 5 is

a) 26 x 35
b) 26 x 35 x 5
c) 26 x 35 x 7
d) 26 x 35 x 5 x 7

8) Which number should be subtracted from 321 so that it becomes prime?

a) 2
b) 4
c) 6
d) 9

9) In how many ways can the team members be arranged for the team picture if all the males are always together and if the team comprises of 7 males and 6 females?

a) 13!
b) 7! 7!
c) 7! 6!
d) 141

10) What is the value of (33 * 812 * 20)/95?

a) 0
b) 3
c) 1/3
d) None of the above

11) Write 4.004 as a fraction of the lowest form.

a) 500/125
b) 2002/500
c) 1001/250
d) 500/225

12)  A seller buys 10 phone chargers for Rs. 800 and sells them at the rate of Rs. 100 per charger. His gain percent is:

a) 0.25
b) 0.2
c) 0.3
d) 0.15

13) The velocity of water flowing over a water fall is 12 m/sec. After going over the fall the water slows to 6 m/sec in 3 seconds. What is the acceleration of water?

a) 5 m/s2
b) 2 m/s2
c) (-) 5 m/s2
d) (-) 2 m/s2

14) There are 5 letters and 5 addressed envelopes. The number of ways in which all the letters can be put in wrong envelopes are?

a) 119
b) 44
c) 59
d) 40

15) Body and Soul Gym Centre sells its brand new treadmill on an online bidding site at a profit of 20%. Had the centre sold the treadmill for Rs. 500 more, the profit would have been 25%. How much did the treadmill cost the gym centre when they had bought it initially?

a) Rs. 5,000
b) Rs. 6,000
c) Rs. 10,000
d) Rs. 15,000

16) A real estate developer purchased 2 acres of land for Rs. 1.5 crore. He divided it into 25 residential plots. He sold them at Rs. 25 lakhs per plot. What is his profit percentage?

a) About 200%
b) About 100%
c) About 366%
d) About 316%

17) Which of the following numbers is divisible by 6?

a) 4322
b) 3142
c) 2256
d) 1640

18) There are Red, Yellow and Green marbles in a jar. How many marbles are Yellow in color?

Given:
A. Probability of finding a Red marble is the same as that of a Green marble but is double that of finding a Yellow marble 
B. There are 6 Green marbles in the jar.

a) If the question can be answered by using statement A alone but not by using B alone
b) If the question can be answered by using statement B alone but not by using A alone
c) If the question can be answered by using statements alone
d) If the question can be answered by using both the statements but not by either statement alone.

19) What is the LCM of 3,2.7 and .09?

a) 0.27
b) 2.7
c) 27
d) 2700

20) Simplify the expression 7log5 p + √3/2 log5 q - 1/2 log5 2r

a) log5 p7 + q(√3)/2 - (√2)(√r)
b) log5 (p7 + q(√3)/2)/r
c) ln p7 . q(√3/2)/((√2)(√r))
d) log5 p7 . q(√3/2)/((√2)(√r))

21) Paul can complete a project in 6 days. With the help of an intern, he can do it in 4 days. In what time can the intern complete the project alone?

a) 6 days
b) 6 1/4 days
c) 12 days
d) 12 1/2 days

22) What is the percentage incurred by a company when it buys an assest for Rs. 1,50,000 and sells it for Rs. 75,500?

a) 49.67%
b) 49.34%
c) 98.68%
d) 98.34%

23) Probability of one of the power plants over heating is 0.15 per day and the probability of failure of the backup cooling system is 0.11. If these events are independent, what is the probability of 'big trouble'(i.e. both events taking place)?

a) 0.35
b) 0.0185
c) 0.0165
d) 0.26


24) A question paper consists of 4 sections with 7 questions in each section. A candidate has to select 2 sections and has to solve 9 questions choosing at least 3 from each of the selected sections. In how many ways can he answer the paper?

a) 80
b) 440
c) 792
d) 1320

25) Evaluate log5 (17/10)

a) log5 17 - log5 10
b) log5 7
c) log5 17-1
d) log5 17/log5 10
e) log17 - 2

For more latest AMCAT previous papers. Please use below link to download.




Monday, 5 January 2015

AMCAT Online Test Papers 2014 and 2015 with Answers and Exam Pattern 2015


There are two different modules in AMCAT Online Test.

Compulsory Modules:

Latest AMCAT practice papers: Download Now

Module Name Time
English 25 Minutes
Quantitative Ability 35 Minutes
Logical Ability 35 Minutes
Personality 20 Minutes

Optional Modules:

Select any TWO Optional Modules during AMCAT Online Test.
Module Name Time
Automata 75 Minutes
Computer Programming 35 Minutes
Computer Science 22 Minutes
Electronics & Semiconductor Engineering 35 Minutes
Telecommunication Engineering 30 Minutes
Electrical Engineering 30 Minutes
Mechanical Engineering 25 Minutes
Civil Engineering 20 Minutes
Chemical Engineering 25 Minutes

AMCAT Previous Papers Questions:

English :

1) An honest man never ______ to lies in order to fulfill his goals.

a) Helps
b) Tells
c) Resorts
d) Forms

Ans: Resorts

2) (A) India is a vast country (B) that offers immeasurable experience (C) to all visitors.

a) (A)
b) (B)
c) (C)
d) No error

Ans: No error

3) Christmas give us an opportunity to (B) rekindle our friendship with friends and relatives, (C) who are otherwise forgotten in our daily chores.

a) (A)
b) (B)
c) (C)
d) No error

Ans: (A)

4) (A) when the captain called the crew, (B) each of the crew member ran towards (C) the deck of the ship.

a) (A)
b) (B)
c) (C)
d) No error

5) _______ negligence of the transport company, lot of our goods were damaged in transit.

a) Since the
b) Due to
c) Despite of
d) Reason being

Ans: Due to

6) (A) Not surprisingly, most of (B) them have proved (C) to being spectacular.

a) (A)
b) (B)
c) (C)
d) No error

7) It is also proof that no government now can justify its existence without giving topmost priority to the common people and there problem.

a) The common people and their problems
b) The common people and other problems
c) The common people and his problems
d) The common people and the other problems

8) The origin of Alternation Deficit Disorder(ADD), as believed by many medical experts can be congenitat, whereas others believe it to be _______.

a) Exogenous
b) Deleterious
c) Pathological
d) Environment
e) Ceiestal

Ans: Exogenous

9) The protracted illness has reduced him ______ skeleton

a) Till
b) Round
c) Through
d) To
e) From

10)NOMINAL(Synonym)

a) Significant
b) Minimal
c) Actual
d) Dear

Ans: Actual

11) Conceited(Synonym)

a) Arrogant
b) False
c) Deceive
d) Misconception

Ans: Arrogant

12) FAMISHED(Synonym)

a) Finished
b) Full
c) Hungry
d) Thirsty

Ans: Hungry

13) PRODUCT(Synonym)

a) Result
b) Cause
c) Resource
d) Split

Ans: Result

14) STATIONARY(Opposite)

a) Active
b) Mobile
c) Rapid
d) Busy

Ans: Active

15) MIGRANT(Opposite)

a) Foreigner
b) Industrious
c) Native
d) Lazy

Ans: Native


For more latest AMCAT previous papers. Please use below link to download.




Saturday, 27 December 2014

AMCAT 2014 Previous Papers with Solutions free download



Latest AMCAT practice papers: Download Now

AMCAT Exam Pattern 2014

1) Quantitative Ability Section

2) Logical Ability Section

3) English Section

4) C Programming Section

5) Automata Fix

6) Selected Module (Based on Branch)


2014 AMCAT Questions
Latest AMCAT practice papers: Download Now

Quantitative Ability:

1) If the sum of 4 times a number A and three times a number B is equal to the sum of number B and seven times the number A, then A: B?
  a) 2:3
  b) 3:2
  c) 4:3
  d) 3:4

Ans: 2:3

2) Sindu sold her car for Rs. 50,000 less than what she bought it for and lost 8 %. At what price should she have sold the car. If she wanted to gain as much as she lost in the first transaction ?
  a) Rs. 6,25,000
  b) Rs. 6,50,000
  c) Rs. 6,75,000
  d) Rs. 6,37,500

Ans: 6,75,000

3) 20 men can do a job in 10 days, working 8 hours a day, If women are 33.33% more efficient than men, how many woman will it take to finish the same job in 10 days. Working 6 hours a day ?
  a) 10
  b) 12
  c) 15
  d) 20

Ans: 20

4) 2185 is a multiple of
   a) 10
   b) 23
   c) 15
   d) 20

Ans: 23

5) The value of log3 9 - log5 625 + log7 343 is
  a) 1
  b) 2
  c) 3
  d) -1

Ans: 1

6) If LCM and HCF of two numbers are 234 and 13 respectively, Smaller factor of the product of two number is
  a) 4
  b) 3
  c) 2
  d) 1

Ans: 2

7) Suresh plants 7225 plants, so that there are as many rows as there are trees in a row, How many trees are there in a row ?
  a) 70
  b) 75
  c) 80
  d) 85

Ans: 85

8) In a poultry farm, 50 hens give 200 eggs in 2 days. In how may days will 20 hens give 400 eggs
  a) 10
  b) 15
  c) 20
  d) 25

Ans: 10

9) The difference in the simple interest and compound interest on a principal of Rs.10,00,000 in 3 years at 4% p.a is
  a) 4864
  b) 4000
  c) 5000
  d) 4500

Ans: 4864

10) If Sunitha scores 65 out of hundred then how much does she score out of 75?
  a) 45
  b) 50
  c) 55
  d) 60

Ans: 50

11) Which one of the following numbers is exactly divisible by 11?
  a) 415624
  b) 452311
  c) 233361
  d)453129

Ans: 415624

12) What is the smallest square number which is divisible by 2,4,5,6 and 9?
  a) 900
  b) 120
  c) 150
  d) 800

Ans: 900

13) The boss accepts only one employee leave request for a particular day. If five employees named Ronak, Mahes, SHripal, MohanPriya and Shreyansh applied for leave on the occasion of Ganesh Chaturthi, What is the probability that Ronak’s leave request will be approved?
  a) 2/5
  b) 1/5
  c) 1
  d) 3/5

Ans: 1/5

14) A sells a bicycle to B at a profit of 20%. B Sells it to C at a profit of 25%. IF C Pays Rs. 225 for it, the cost price of the bicycle for A is
  a) 120
  b) 130
  c) 115
  d) 150

Ans: 150

15) A bag contains 6 red balls and some green balls. If the probability of drawing a green ball is half that of a red ball then the number of green balls in the bag is
  a) 2
  b) 3
  c) 5
  d) 6

Ans: 3
Logical Ability:

16) Mehak  was in a whimsical mood & to reach her home from her office she took the following steps ­4 steps towards North, 3 steps towards East, 8 steps towards South, 6 steps towards West, 7 steps towards North, 5 steps towards East, 6 steps towards south, 4 steps towards west and finally reached her home taking 3 steps towards north, the location of Mehaks home with respect to her office is
  a) 3 steps to the East
  b) 2 steps towards the East
  c) 5 steps towards the North
  d) 2 steps to the West

Ans: 2 steps to the West

17) If SPORTS is coded as TOPQUR then GAME is coded as
  a) HZND
  b) FBNF
  c) HBND
  d) FZNF

Ans: HZND

18) The greatest pair of twin primes which are below 100?
  a) 71,73
  b) 93,95
  c) 97,99
  d) 85,87

Ans: 71,73
19) The question consists of a problem question followed by two statements I and II. Find out if the information given in the statements is sufficient in finding the solution to the problem

Question problem question: what is the amount of cement exported from china?

Statements:
  I) China’s export to America is 65,000 ones and this is 8% of the total cement exports
  II) China’s total export tonnage of cement is 15% of the total of 1 million tones
 
    a) Statement I alone is sufficient in answering the problem question
    b) Statement II alone is sufficient in answering the problem question
    c)  Either of the statement is sufficient in answering the problem question.
    d) Both statements put together are not sufficient in answering the problem question

Ans: Either of the statement is sufficient in answering the problem question.

20) Pick the odd man out
  a) ADBC
  b) MNPO
  c) TWUV
  d) PSQR

Ans: MNPO

21) Pick the odd man out
  a) PHKO
  b) ZBEJ
  c) XZCG
  d) CEHL

Ans: ZBEJ

22) KPQR:LRTV:DGHY:?
  a) EIKC
  b) ETKC
  c) EJKD
  d) EHKD

Ans: EIKC

23) AZP:ZAR:TXK:?
  a) UWL
  b) SYM
  c) SVN
  d) VWL

Ans: SYM

24) SUNEETA moves a distance of 9 meters towards EAST. She then moves towards SOUTH and travels a distance of 4 meters. from here she moves a distance of 6 meters towards WEST. How far is
the starting point from her final position?
  a) 3METERS
  b) 4METERS
  c) 5METERS
  d) 7METERS

Ans: 5METERS

25) Pointing to a Women, A man said, "her father is the only son of my mother". How is the man related to the Woman?
a) Father
b) Sister
c) Cousin
d) Brother

Ans: Father

26) If COMPUTER  is coded as GKQLYPIN, what is code for SENATE?
  a) WAREXA
  b) WAERXA
  c) WARWXA
  d) WAERAX

Ans: WARWXA

27) 6:60::120: ___ ?
  a) 240
  b) 12
  c) 480
  d) 210

Ans: 210

28) Find the missing number in the series  6, 9, __, 24, 36
  a) 15
  b) 11
  c) 12
  d) 18

Ans: 15

29)  From the given anagrams select the odd one out
  a) HAIR
  b) LIAR
  c) FAIR
  d) PAIR

Ans: LIAR

30) Given signs signify something and on that basis, assume that the given statements to be true and find which two conditions I and II is/are definitely true.
A/B means A is not less than equal to B

A+B means A is greater than B

A=B means A is not equal to B

A-­B means A is equal to B

A*B means A is greater than equal to B

Statements:

Q+P,S/Q,R=S

I)S+P
II)R=P
a) Only conclusion ­2 is true
b) Only conclusion­ 1 is true    
c) Neither conclusion ­1 nor 2 is true
d) Both conclusion­ 1 and 2 are true

Ans: Only conclusion­ 1 is true


For more latest AMCAT previous papers. Please use below link to download.




Wednesday, 3 December 2014

What Will be the Output of the following Program?

Program:

#include<stdio.h>
#include<conio.h>
void main()
{
         int x=34.54, y=20, z=-5;
         printf(y>50 AND z>10 or x>30);
}


Output:

--> There is no Output for This Program, Because the Syntax of the Print Statement is false.
--> After execution of this program some of the errors will found. They are

Error : Function 'printf' should have a prototype
Error : Function call missing )





Thanks for visiting...........